Már tavaly hoztam nektek pár karácsonyi receptet, amit a Blog archívumban meg is tekinthettek (ott van jobb oldalt, vagy írjátok be a blog keresőjébe pl.: karamellás alma) , de mivel itt van hamarosan a Karácsony, ismét..(:D) ezért
hoztam most is egy tipikus karácsonyi sütit, amit a legtöbben
szeretnek, de akik nem tudják, hogy hogy kell elkészíteni, azoknak
remélem ezzel a bejegyzéssel tudok segíteni :)
Forrás: http://tutilapok.hu/ |
Hozzávalók:
- 25 dkg méz
- 25 dkg barna cukor
- 15 dkg vaj
- 40 dkg liszt
- 10 dkg mandula
- 1 kávéskanál fahéj
- 2 kiskanál mézeskalácsfűszer, reszelt citromhéj
- 1 evőkanál kakaó
- 1 tojás, teáskanál vaj.
(persze azért az elkészítés előtt tudakoljuk meg azoktól, akiknek ezt készítjük, hogy nem allergiás e valamelyik összetevőre, mert pl. a mandulára meglepően sokan allergiásak :/)
Elkészítés:
A mézet és a vajat a cukorral együtt felolvasztjuk. A mandulát összekeverjük a liszttel, a mézeskalácsfűszerrel, reszelt citromhéjjal, kakaóval és a tojással. A vajjal elkeverünk 2 kanál vizet és a mézes masszához adjuk. Az egészet összedolgozzuk. 3 órát pihentetjük hűtőszekrényben. A sütőt előmelegítjük és a tésztát 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk, és különböző figurákat szúrunk ki belőle. Díszíthetjük mandulával, dióbéllel, cukrozott cseresznyével, és a boltokban árult bármilyen díszítő elemmel...:D Készíthetünk belőle karácsonyfadíszeket is. Ebben az esetben nem díszítjük sütés előtt. A figurákat alufóliával bélelt sütőlemezre rakjuk. A megsült és már kihűlt figurákat cukorsziruppal díszíthetjük (a szirupot lehet színezni szörpökkel). A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, biztosan tetszik nekik, hogy ők is segíthetnek a "munkában". :) Jó sütést! :)) és persze jó étvágyat hozzá! :D
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése