Mivel mindjárt itt a karácsony, ezért hoztam nektek pár receptet is :)) Kezdjük a muffinokkal, 3 nagyszerű receptet hoztam :D
Pár tudnivaló a muffin készítésről:
- A muffinformát elég kétharmad részig megtölteni, különben szétfolyik, és nem lesz kupola alakú a teteje.
- A sütőt melegítsd elő.
- Az üresen maradt muffinformába mindig tölts vizet.
- A sütés első 15 percében ne nyisd ki a sütő ajtaját, különben a tészta összeesik.
- A receptben megadott sütési idő előtt egy-két perccel már végezhetsz tűpróbát; nem mindegyik sütő süt egyformán, valamelyik gyengébb, valamelyik erősebb, típusától és korától függően.
- A sütés után hagyd a levegőn pihenni a muffint néhány percig, így könnyebben kijön majd a formából.
- A krém nélküli muffinokat tárold légmentesen záródó dobozban, így sokáig friss marad.
- A nyers tészta jól fagyasztható: a tésztát töltsd formába, majd tedd a fagyasztóba, amikor megfagyott, vedd ki a formából a fagyos sütit, és a továbbiakban zacskóba átcsomagolva tárold.
Diós-meggyes muffin:
Elkészítési idő: 60 percHozzávalók:
- 4 tojás
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csomag sütőpor
- 10 dkg dió
- 1 evőkanál kakaópor
- 15 dkg vaj
- 1 marék magozott meggy
- 1 teáskanál mézes fűszerkeverék
- A tetejére: porcukor
Elkészítés:
A tojások sárgáját elkeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a vajat, a lisztet, a vaníliás cukrot, a sütőport, a diót, a kakaóport, a fűszerkeveréket és a meggyet. Csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a masszába. Muffinformába töltjük (ha papír nélkül sütjük, előtte kivajazzuk a formát), és 180 fokon megsütjük, tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tűre a tészta, akkor elkészült. Porcukorral megszórjuk, karácsonyi formákat is szórhatunk rá tetszés szerint.Forrás I.: http://www.mindmegette.hu/ |
Dupla csokis muffin:
Hozzávalók:
- 300 g liszt,
- fél kiskanál szódabikarbóna,
- egy csipetnyi só,
- 125 g margarin (szoba-hőmérsékletű),
- 20 dkg cukor,
- 3 egész tojás,
- 100 g étcsokoládé,
- 100 g kefir.
krém:
- 250 g mascarpone,
- 100 g puha margarin,
- 3 kiskanál keserű kakaópor,
- 3-4 evőkanál porcukor.
Elkészítés:
Először készítsd el a krémet. A puha margarint keverd össze a
mascarpone sajttal, ízesítsd 2-3 evőkanál porcukorral és egy-két
evőkanál keserű kakaóporral. Tedd be a hűtőszekrénybe néhány órára
pihenni.A muffinformákat vajazd ki, majd szórd meg liszttel vagy
béleld ki papírkapszulával. A lisztet keverd össze a sütőporral és egy
csipetnyi sóval. A cukrot keverd krémesre a tojásokkal. A vajat és az
étcsokoládét olvaszd fel mikrosütőben vagy gőz fölött, és keverd el a
cukros tojással. Fakanállal forgasd a lisztes keverékhez, és a tésztát
kanalazd a muffinformákba. A formákat csak a 2/3 részéig töltsd meg. 200 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt elkészül. Végezz tűpróbát. Hagyd
a muffinokat kihűlni, majd a csokis mascarponekrémet tortadíszítő
segítségével nyomd a süti tetejére. Díszítheted kókuszreszelékkel. Fogyasztásig tárold a hűtőben.
Csokoládés-narancsos muffin:
Hozzávalók:
Forrás II.: http://www.nlcafe.hu/ |
- 225 g liszt,
- negyed kiskanál sütőpor,
- negyed kiskanál szódabikarbóna,
- 125 g megolvasztott vaj,
- 15 dkg cukor,
- 2 tojás,
- egy narancs leve és reszelt héja,
- 100 ml joghurt,
- 100 g csokoládépasztilla.
máz:
- 100 g étcsokoládé,
- egy kiskanál olaj
Elkészítés:
Keverd össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót. Egy
másik tálban keverd össze a tojást a cukorral. Öntsd hozzá a
megolvasztott vajat, a kefirt, egy narancs levét és reszelt héját. Add hozzá a csokoládépasztillákat, keverd el, és kanalazd a muffinformába. Előmelegített sütőben 25 perc alatt süsd készre. Amikor
kihűlt, a tetejét kend meg olvasztott csokoládéval. Ehhez egy kiskanál
olaj hozzáadásával mikrohullámú sütőben vagy gőz fölött olvaszd fel az
étcsokoládét.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése