Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. november 10., vasárnap

Órákon belül lezuhan a GOCE műhold

Este fél 8 és éjjel 1 közé várják a zuhanást, ami nem Európában fog befejeződni.
Az egy tonnás GOCE becslések szerint ma éjjel éri el a 80 kilométeres magasságot, ahol a légkörben felhevülve felrobban és darabokra hullik majd.
A szakemberek a becsapódás helyszínét továbbra sem tudják megmondani, hiszen a szonda (a tó vizén kacsázó kavicshoz hasonlóan) egy ideig "pattog" a légkör burkán, mielőtt elmerülne benne - ennek kiszámítása pedig a jelenlegi ismereteinkkel nem lehetséges.
Az interneten számos oldalon követhető a szonda útja, ezek az információk azonban nem folyamatos mérésen, hanem szimuláción alapulnak, így a lezuhanást nem fogják jelezni.
Pontos időpont tehát még nem adható, de valószínűleg holnap délelőttre már a földön lesznek a műhold maradványai.
Bár az olasz sajtóban megindult a rémhírkeltés, a zuhanástól aggódni nem kell, elenyésző annak az esélye, hogy eltaláljon minket egy darabja. Az Európai Űrügynökség űrszeméttel foglalkozó osztályvezetője szerint 250 ezerszer nagyobb az esélye, hogy megnyerjük a német lottót.
 20 órakor még sikerült felvenni a kapcsolatot a szondával. A belső számítógép a légköri súrlódás következtében már 50 fokos hőmérsékletet mért, mely folyamatosan emelkedik. A magasság 126 kilométer. A következő kapcsolatfelvételre 20 óra 50 perckor, az Antarktiszról lesz lehetőség.

Forrás: www.idokep.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése