Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. február 16., szombat

Becsapódott egy tíztonnás meteor

A meteor a becsapódás pillanataiban.
Meghaladja az egymilliárd rubelt (hétmilliárd forintot) a pénteken Szibéria felett lezuhant meteroit okozta kár az Urál hegységhez közeli cseljabinszki régióban, ahol csaknem 1200 ember sérült meg, közöttük több mint 200 gyermek - közölték az orosz belügyminisztérium sajtóközpontjában.

A meteor után maradt füstcsóva.
Csaknem háromszázezer többlakásos épület, 34 kórház és rendelőintézet, valamint kb. 360 gyermekintézmény ablakai törtek be a reggeli órákban Cseljabinszk és környékbeli települések fölött elszáguldó meteorit keltette lökéshullámok miatt. A Moszkvától mintegy 1500 kilométerre keletre fekvő szibériai nagyvárosban öt nagy sportkomplexum is megsérült. Becslések szerint több mint 100 ezer négyzetméternyi ablaküveg tört össze. A szomszédos Szverdlovszk megyéből szakembereket irányítottak át a károk helyrehozatalára. A milliós lakosú Cseljabinszkban komoly fagyok vannak éjjel mínusz 22 fokra süllyed a hőmérő higanyszála. A hatóságok és a kormányzat azt ígérte, hogy mindenkit elhelyeznek megfelelő szállásokon, amíg nem költözhetnek vissza lakásaikba. Az orosz tudományos akadémia szakemberei szerint a meteorit tömege kb. 10 tonna volt, hiperszonikus, óránként 54 ezer kilométeres sebességgel hatolt be a légkörbe és 30-50 kilométeres magasságban robbant szét. A Rosszija 24 hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint a meteorit keltette lökéshullámok hatalmas robajjal szakították be iskolák, raktárak ablakait, ajtóit. A meteorit egy darabja a Cseljabinszktől nyugatra lévő Csebarkuj településnél egy tóba zuhant, hatalmas léket vágva a jégbe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése