Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. február 20., szerda

Még ma is rejtélyes Tutanhamon

Februárban volt 90 éve, hogy Howard Carter brit régész és a dúsgazdag régiséggyűjtő, Lord Carnavon először belépett Tutanhamon Királyok Völgyében található mesés sírkamrájába. Ahhoz, hogy a bebalzsamozott tetemet megtalálják, még három – a szarkofágban elhelyezett – koporsót kellett felnyitniuk. Az utolsó koporsó felnyitása után került napvilágra maga a múmia, illetve az arcára helyezett arany halotti maszk, amelyet azóta a sírlelet leghíresebb és legismertebb darabjaként tartanak számon szerte a világon. A 3300 éve élt Tutanhamon csupán szűk egy évtizedig állt Egyiptom élén, élete és rejtélyes halála azonban sírjának felfedezése óta nem hagyja nyugodni a régészeket. Kérdések és válaszok az ókori Egyiptom történetének legismertebb fáraójáról. 

Forrás: http://www.mult-kor.hu/

Újságírók találták ki Tutanhamon átkát

Amikor Carter először járt Tutanhamon sírhelyén 1922 novemberében, pénzügyi támogatója, a vagyonos, s nem mellesleg az egyiptológia iránt lelkesedő George Herbert is elkísérte a történelmi felfedezés színhelyére. Négy hónappal később Herbert vérmérgezésben váratlanul elhunyt, amit egy fertőző szúnyogcsípés okozott.
A korabeli híradások arról szóltak, hogy a mecénás valószínűleg "Tutanhamon átkának" áldozata lett, amire egyébként állítólag a gyermekfáraó sírja előtt megtalált agyagtábla is sejtelmesen utalt. A Tutanhamon bosszújával kapcsolatos hiedelmek – amiről kiderült, hogy szárnyaló képzeletű zsurnaliszták puszta agyszüleménye volt – kialakulásához hozzájárult az is, hogy egy neves francia régész, Georges Bénédite szélütést kapott és meghalt, miután kijött a sírból, majd a kutatócsoport egy másik tagja, Arthur C. Mace is rövidesen életét vesztette.
A sajnálatos halálesetek igen nagy veszteséget okoztak az ásatóknak, egy előnyük azonban mégis volt: a kincs iránt érdeklődő "gyűjtők" arra a következtetésre jutottak, hogy jobb a halott királyt (és értékeit) nem háborgatni. A kérdésnek 2002-ben próbáltak utánajárni a szakértők, akik rámutattak, hogy a Carter expedíciója idején Tutanhamon sírjánál megfordult 44 nyugati szakember esetében a korai halálozásnak egyáltalán nem volt magasabb a kockázata az átlagosnál.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Azért az érdekelne hogy miért haltak meg többen is az ásatások során :O Vajon tényleg véletlenek voltak, vagy tényleg igazuk volt a zsurnalisztáknak és tényleg Tutanhamon átka volt..? Mindenesetre érdekes dolgok történnek ott, és egyre több új felfedezést tesznek.. Lehet hogy pár nap múltán újabb izgalmas dolgok kerülnek napvilágra :))

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése