Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. június 20., csütörtök

A tyúkok intelligensek

Mégsem tyúkeszűek a tyúkok: okosabbak a kisgyerekeknél - legalábbis egy brit kutató szerint. Christine Nicol, a Britsoli Egyetem állatjóléttel foglalkozó professzora húsz éven át figyelt tyúkokat, és arra jutott, hogy képesek némi számtanra, logikára és még egy kis mérnöki ténykedésre is. 
Nicol Az intelligens tyúk című tanulmányában kifejti, hogy különbséget tudnak tenni mennyiségek között egytől ötig, és nem ismeretlen tájék számukra a legalapvetőbb logika. 
Így például tisztában vannak azzal, hogy ha A nagyobb B-nél, és B nagyobb C-nél, akkor A nagyobb C-nél is. A kutató szerint egy tyúknak van annyi esze, hogy nem ront neki egy "baromfibajnoknak".
Ha egy csirke legyőz egy másikat, akkor a harmadik nem támad rá legyőzőjének legyőzőjére.

Mi ezt már régóta "tudtuk".. legalább is azt, hogy nem olyan buták, mint amilyennek képzelik az emberek.. A képen látható középső kendermagos neve Candy (ők a mi állományunk :D) és Candy az kifejezetten okos tyúk! Megtanulta, hogy milyen időközönként kapnak a hobbiállatok vacsorát nálunk, és szinte minden egyes nap kint várakozik és ő is eszik velük együtt. Miután befejezte az étkezést, külön ki kell nyitni a tyúkkertajtót neki, és úri módon besétál.. De csak akkor hajlandó bemenni a többi tyúk közé, ha mi kinyitjuk neki...xD Máskülönben az ablak alatt tölti az éjszakát..:D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése