Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. június 29., szombat

Geomágneses vihar jön Június 28. és 29. között!

Fotó: Nasa Solar Dyynamics Observatory

A napokban egy hatalmas koronalyuk nyílt a Napon. Ebből napszél indult ki, ami Földünket geomágneses vihar formájában június 28. és 29. között fogja elérni.
A koronalyuk egy olyan terület a Nap légkörében, ahol a mágneses mező megnyílik és a részecskék nagyon gyorsan szöknek ki onnan. Ez hidegebb és kevésbé sűrű légkört eredményez a lyuk körül. Ez a mostani koronalyuk legalább 643 000 kilométer átmérőjű, amiben több mint ötvenszer elférne a Föld. (A Nap felső bal sarkában látjátok kék színben.)
A koronalyuk által kibocsátott napszél körülbelül 400-500 km/szekundum sebességgel mozog. Ez kétszer gyorsabb, mint egy normál napszél. Földünket június 28-án és 29-én fogja elérni ez nagyon gyors szél, ami geomágneses vihart fog kiváltani, mert a Föld mágneses tere a napszél érkezése felőli oldalon benyomódik, és a napszél nagyobb energiát ad át a földi magnetoszférának.
Ez a jelenség általában órák alatt keletkezik, de a földi mágneses tér korábbi állapota gyakran csak napok múlva áll helyre. Ezért valószínű zavarok fognak keletkezni az elektromos berendezések működésében, beleértve a mobiltelefonokat is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése