Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. március 11., hétfő

Holnap jön az üstökös

Holnap estétől Magyarországon is látható a PANSTARRS üstökös, amely tegnap járt napközelben. Drukkoljunk, hogy ilyen szép idő legyen, mint ma, szabad szemmel üstököst ugyanis csak 5-10 évente láthatunk.

A PANSTARRS (C/2011 L4) jelű üstökös tegnap 45 millió kilométerre volt mindössze a Naptól. Ez azt jelenti, hogy a Naprendszer legbelső bolygója, a Merkúr pályáján belülre került, és így 10-szer olyan intenzív napsugárzást kellett elviselnie, mint ami bennünket ér a Földön – írja a Spaceweather.com.
Várhatóan így a PANSTARRS a következő napokban tovább fényesedik. Most körülbelül oyxlan fényes, mint a Göncölszekér csillagai.
A PANSTARRS nemrég vált láthatóvá az északi féltekén élők számára is, ugyanis pályája miatt korábban csak a déli féltekéről lehetett megfigyelni. Az eddigi felvételek zöme is főleg onnan készült róla.
Könnyű lesz megtalálni, ha tiszta lesz az ég, ugyanis mivel közel van a naphoz, az égbolton is arrafelé kell keresni. Természetesen napnyugta után kémleljük az eget, mert akkor lesz esély szabad szemmel vagy távcsővel megpillantani.
Holnap tehát este keressünk egy ködös pontot az égen, amelyből egy egyenes vonal indul el felfelé (ez utóbbi a csóva).
Az üstökös csak néhány fokkal lesz a látóhatár felett, és jó rálátásra van szükségünk a nyugati horizontra, érdemes olyan megfigyelőhelyet keresni, ahol semmi nem takarja el. Persze felhős-ködös időben nagyon nehéz lesz észlelni ebben a magasságban. Bármilyen kis távcsövet érdemes használni, mindegyik eredményt hozhat. Vigyázat, a lenyugvó Napba se nézzetek bele távcsővel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése