Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. március 11., hétfő

Szent Bernadett csodájának "további elemzései"

Pár nappal ezelőtt raktam ki egy bejegyzést Szent Bernadett csodájáról, találtunk még egy két érdekes dolgot róla :)

A halál jellemző materiálisan nyomon követhető következménye a test lassú elbomlása. Némely szent életű ember holtteste azonban máig megmagyarázhatatlan módon ellenáll a természet e törvényének.
A keresztény egyház szerint romolhatatlanok azok, akiknek teste mumifikálás, balzsamozás vagy a jelenséget magyarázó környezeti hatások nélkül ellenáll az oszlásnak. A világ százegynéhány romolhatatlan szentjének több mint fele Olaszországban nyugszik. A többi a Föld számos pontján - többek között Franciaországban, Spanyolországban, Lengyelországban, Indiában, Peruban és Libanonban. Templomok üvegkoporsói őrzik a több száz éve halott szentek konzerválódott maradványait.
A katolikus hívők úgy tartják, a csodásan megörződött testeket isteni beavatkozás óvja az enyészettől, s az épen maradt test ajándék és egyben bizonyítéka annak, hogy életükben Isten hű szolgái voltak. A tudomány értetlenül áll a jelenség előtt. Előfordult már ugyan, hogy néhány esetben kiderült, a szentet valójában bebalzsamozták, de legtöbbször semmi nyomát nem találták a mumifikálásnak és a környezeti tényezők sem magyarázzák az eseteket.

A 130 éve alvó szépség

A romolhatatlan szentek között a legszebb Bernadett, akit 1879-ben temettek el, majd 30 évvel később, boldoggá avatásakor hantoltak ki, s megdöbbenve tapasztalták, a holttest tökéletesen ép maradt, habár a kezében tartott kereszt és rózsafüzér is oxidálódott.
Két orvos is megvizsgálta a testet, s egymástól függetlenül, a konzultáció lehetősége nélkül ugyanazt a véleményt fogalmazták meg: balzsamozásnak, mesterséges beavatkozásnak nyoma sincs. A jelenség a környezeti hatásokkal sem magyarázható. Bernadett betegsége, a csonttuberkulózis, ami a halálát okozta, a kápolna páratartalma, a halott nyirkos öltözete, a rozsdás rózsafüzér és a megzöldült kereszt, mind-mind ellentmondanak az épen maradt tetemnek.
A testet megmosdatták, átöltöztették, majd újratemették, s ezután 1919-ben és 1925-ben még kétszer exhumálták. Az újabb orvosi vizsgálatok sem találták a mesterséges beavatkozás jelét, és feljegyezték, hogy a holttest állapota szinte változatlan, csupán a bőre feketedett meg és tűnt el egyes helyekről.

Épen maradt belső szervek

A legmeglepőbb felfedezést az utolsó exhumálás alkalmával, a máj eltávolításakor tették,  ez a normális esetben gyorsan lebomló szerv. 46 év elteltével még mindig puha és majdnem tökéletes állagú maradt. Úgy döntöttek, hogy a holttestet üvegkoporsóban állítják ki. Viaszból maszkot készítettek, amely elfedte Bernadett arcát és kezét. Így a látogatók a bőr fekete elszíneződése, a beesett orr és szemek látványa helyett a szent teljes szépségében tudnak gyönyörködni.
Az egyetlen furcsaságot, 1919-ben, a második exhumáláskor észleltek. A szent bőrét kalciumnak tűnő sóréteg borította. A tudósok szerint ez lehet a jele annak, hogy egyfajta természetes mumifikálódás zajlott le, melyet a földben található ásványi anyagok okoztak. Magukba szívták a szövetekből a nedvességet, és ezáltal meggátolták a mikrobák elszaporodását. Az elméletet azonban idáig nem sikerült bebizonyítani, és arra sem sikerült magyarázatot találni, hogy a máj 46 év elteltével miért maradt meg szinte tökéletes állapotban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése