Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. március 8., péntek

Szent Bernadett története

Ma Földrajz órán hallottunk egy nagyon brutális - valódi ! - történetet :O Szent Bernadett a neve, lehet hogy hallottatok már róla, de ha nem akkor itt most elolvashatjátok :) Több mint 100 éve halott már, és még mindig ugyanúgy néz ki, mint ahogy eltemették.. Olyan mint ha csak egy normális 33 éves nő békésen aludna. Majd töltök fel róla képet.. nagyon durva :O

Lourdes – egy hely Franciaország déli részén. 1858-ig nem sokan hallottak róla, csak egy eldugott falu volt. Hogyan lett egy „semmi különös” kisközségből világhírű zarándokhely?
1844. január 7-én Lourdes-ban egy kislány született – Bernadett Soubirous. Szülei szegények voltak. Édesapja molnár volt, édesanyja otthon végezte a házkörüli munkát és emellett kilenc gyermeket nevelt. Bernadett volt a legidősebb.
Bár beteges volt, igyekezett segíteni otthon mindenben. A család anyagi helyzete nagyon megromlott. Az otthonuktól is el kellett búcsúzni és csak egy volt börtön egyik kis sötét zárkájában kaptak „lakást”. A család nélkülözései miatt Bernadettet elküldték nénikéjéhez, hogy ott őrizze a nyájat. De Bernadett nemsokára visszajött Lourdes-ba. Nem érdekelte őt a nélkülözés, mert nagyon szeretett volna hittanra járni, hogy elsőáldozáshoz járulhasson. 
Lourdes és Bernadett életének legmeghatározóbb eseménye a 18 jelenés volt. Ez volt a kezdete a fontos eseményeknek, és ezáltal lett Lourdes Lourdesdá. Ezért részletesebben erről írok most.

Első jelenés: 1858-ban Bernadett egyik húgával fát ment gyűjteni. A Massabielle barlang előtt Bernadett hirtelen szélfújást hallott, fényt látott, a nagy fényességben egy szép asszony állt fehér ruhában, kék övvel a derekán. Bernadett letérdelt, keresztet vetett, és a Hölggyel együtt imádkozni kezdtek. Ezután a Hölgy eltűnt.

Második jelenés: A szülei tiltása ellenére Bernadett másodszor is kiment a barlanghoz, mert úgy érezte, hogy újra jelenése lesz. A Hölgy újra megjelent, és a rózsafüzér elimádkozása után eltűnt.

Harmadik jelenés: Harmadik alkalommal a Szép Asszony megszólalt. Megkérte Bernadettet, hogy legyen szíves még tizenöt alkalommal eljönni a barlanghoz. Bernadett, plébánosa kérésére vitt egy papírt, s megkérte a Hölgyet, hogy írja rá a nevét. A Hölgy azt válaszolta, hogy nincs szükség papírra, hanem jegyezzen meg mindent, amit mond.

Negyedik jelenés: Bernadett égő gyertyával jött a találkozásra; innen ered a szokás, hogy a barlanghoz ma is égő gyertyával közelednek a zarándokok. 

Ötödik jelenés: A Hölgy egy személyes imára tanítja a lányt. Ez után a jelenés után Bernadett szomorú lett.

Hatodik jelenés: A Hölgy hajnalban jelenik meg Bernadettnek, akit már közel százan kísérnek el a jelenés helyére. Ezután a lányt beviszik a rendőrségre, hogy kikérdezzék.

Hetedik jelenés: Ekkor már százötvenen kísérik Bernadettet. A Hölgy egy titkot árul el a látnoknak.  

Nyolcadik jelenés: A Hölgy üzenete: „Bűnbánat! Bűnbánat! Bűnbánat! Imádkozzatok Istenhez a bűnösökért! Csókolja meg a földet a bűnösökért!”

Kilencedik jelenés: Már háromszázan vannak a jelenésen. A Hölgy arra kéri Bernadettet, hogy igyon a forrásból és egyen füvet a bűnösökért.

Tizedik jelenés: Már nyolcszázan vannak jelen. Csendes jelenés volt, Bernadett megtette a szokásos bűnbánati gesztusokat.
Tizenegyedik jelenés: Már több mint ezer érdeklődő figyeli Bernadettet elragadtatás közben, aki imádkozik, bűnbánat jeléül térdre borul, csókolja a földet.
 
Tizenkettedik jelenés: Ezerötszázan vannak jelen, most először egy pap is megnézi az elragadtatást. Egy jelenlévő belemártja kificamodott kezét a forrás vizébe, és keze meggyógyul.

Tizenharmadik jelenés: A Hölgy kéri, hogy papok jöjjenek erre a helyre körmenetben, és építsenek kápolnát. Bernadett elmondja ezeket plébánosának, aki továbbra is a Hölgy nevére kíváncsi.

Tizennegyedik jelenés: Háromezren vannak jelen, de a jelenés elmaradt. Később a lány hívást érzett és újra elment a barlanghoz. Akkor megjelent a Hölgy; Bernadett megkérdezte a nevét, de ő csak mosolygott.
Tizenötödik jelenés: Kb. nyolcezren vannak jelen. Csendes jelenés.

Tizenhatodik jelenés: A Hölgy végre elárulja nevét. Ezt mondja: „Én vagyok a Szeplőtelen Fogantatás”. Bernadett plébánosa felé tartva egész úton ismétli ezeket a szavakat, hogy el ne felejtse, mert nem értette azokat.

Tizenhetedik jelenés: Ez alkalommal Bernadett egy égő gyertyát tartott a kezében; a tűz elérte a kezét, de nem égette meg.
Tizennyolcadik jelenés: Bernadett hívást érez, kimegy a barlanghoz. Ekkor látja utoljára megjelenni a Hölgyet. A jelenések után Bernadett az Irgalmas Nővérek kolostorába vonult Nevers városába. A kolostorban egyre gyakrabban jelentkezik betegsége.

Gyakran betegen végzi el mindennapi feladatait, gondozza a betegeket. De emellett hűséges Jézushoz és az Ő akaratához. Alázatosságát is sok próbának tették ki. A kolostorban az elején úgy jellemezték, hogy semmihez sem ért. Amikor már nagyon jól végezte ápolónői feladatait, ő lett a főnővér, viszont egy kis idő múlva megint alkalmazottként kellett tűrnie egy új főnővér parancsait, aki csak rövid ideje dolgozott a betegek között.
 Élete végén lelki sötétségben szenvedett, nem érezte az Isten gyengéd vigasztalását, de kívülről ezt nem mutatta ki. Kedves, türelmes és vidám volt. Teljes erejéből törekedett a tökéletes szeretetre. Bernadett 33 évesen halt meg. Utolsó szavai ezek voltak: „Asszonyunk Szűz Mária, Istennek Szent Anyja, imádkozz értem, szegény bűnösért”.
1925. június 2-án XI. Piusz pápa boldoggá avatta Bernadettet. Szentté avatására 1933. december 8-án került sor.
Teste épségben maradt, ma is a Nevers-i kolostor kápolnájában nyugszik. A Szűzanya megmondta neki, hogy földi élete nehéz lesz, de boldog lesz a mennyországban.

Ez mind egy jó történetnek hangzik, ami egy jó filmbe is elmenne.. de nézzük a tényeket... Bernadett 1877-ben meghalt.. Többszőr hallhattunk már olyan emberi leletekről, hogy "épen" maradt a hulla, de minimális bomlási folyamatok elindultak akkor is benne.. De Bernadettben semmi.. tényleg úgy néz ki mint ha csak aludna! Szerintetek csak egy jól megtervezett sír, vagy egy égi csoda?

Így néz ki jelen pillanatban Szent Bernadett, a halála után több mint 100 évvel! (Azért csillog a körme, mert ahogy kiszedték a holtestet elindultak benne a bomlási folyamatok, ezért lekenték valami "tartósító szerrel")


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése