Mindenkinek van egy angyala, egy oltalmazó, aki vigyáz rá. Sosem tudhatjuk, épp milyen alakot ölt, egyszer egy vénemberét, máskor egy kislányét, de ne hagyd, hogy becsapjon a látszat, erősebb ő bármelyik sárkánynál. Mégsem azért kísér, hogy harcoljon helyetted, hanem hogy a színpad széléről a füledbe súgja: hatalmad van az általad teremtett világok felett!

2013. július 19., péntek

Szimbólumok

Most találtam a gyakorikerdesek.hu oldalon egy érdekes dolgot :) Úgy vélem vannak köztetek akit ez érdekel:
A kérdés: 
Mi ezeknek a szimbóluma bizonyos kultúrák szerint? (lent)
halál,élet,őrület,szenvedés,bűnös,szenvedély,kárhozat,végzet
,rossz,jó, bármelyiket szívesen várom, köszönöm.


A válasz:
Halál: koponya, bizonyos kultúrákban halállal összefüggésbe hozott állatok (holló/varjú, bagoly, skorpió, macska, denevér, molylepke, keselyű), csontvázak, homokóra (és általában órák), táncoló tetemek (dance macabre), kísértetek, kasza (a nagy kaszás), vallásokban az adott vallás temetkezési szokásaihoz köthető szimbólumok, nyugati kultúrkörben a fekete szín, Szaturnusz, Plútó.

Élet: tavasz, életfa, virágok, víz, hagyományosan a termékenységgel kapcsolatos szimbólumok.

Őrület: a "bolond" archetípus, csörgősipka, bor, pszochedelikus hatású mérgező növények, pl gombák, meanadok az ókori görögöknél, "dél asszony" (lady midday) az orosz folklórban, a Hold.

Végzet: Fátumok, Moirák, Nornák - hagyományosan három nő, a lány, aki szövi a fonalat, az asszony, aki kiméri és a vénasszony, aki elvágja. Keresztény mitológiában a harsonát fújó angyalok, mint a végítélet hírnökei.

Szenvedély: Tűz, vörös szín, illetve szintén termékenységszimbólumok.

A szenvedésre általában elég direkt szimbólumok (gyötrelem, kínzóeszközök), a bűn és a kárhozat inkább keresztény mitológiában jelenik meg, előbbinél evidensen az alma és a kígyó, utóbbinál a pokol - az erről alkotott elképzelést főleg a Dante Pokla és Hieronymus Bosch festményei ihlették.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése